در این مقاله به آموزش ورود به بورس ایران و نحوه انجام معاملات در بورس می پردازیم.

بورس چیست ؟

بورس یک نوع بازار مالی میباشد که مثل تمام بازار های دیگر در آن خرید و فروش انجام میگیرد. دارایی های مختلفی در بورس داد و ستد می شود که به سه دسته بورس کالا ، بورس ارز و بورس اوراق بهادار تقسیم بندی می شود. ما در این مقاله به بورس اوراق بهادار میپردازیم.

بورس اوراق بهادار

بورس اوراق بهادار محلی برای معامله دارایی های مالی مثل اوراق مشارکت و یا سهام می باشد.

شرکت های حاضر در بورس از نوع شرکت های سهامی هستند .طبق قانون تجارت این شرکت ها میزان دارایی های خود را در تعداد سهام تقسیم می کنند که در بورس مورد معامله قرار میگیرند.

منظور ازسهام چیست؟

اگر میزان دارایی و سرمایه شرکت ها ی سهامی را به قسمت های مساوی تقسیم کنیم هر قسمت برابر با یک سهم می باشد.

شما با خریداری سهام شرکت ها که هر کدام دارای ارزش و قیمت متفاوتی هستند به همان اندازه در منافع و زیان شرکت مشارکت دارید و با رشد و افت قیمت به سود و یا زیان خواهید رسید.

البته دارنده سهم نمیتواند ادعایی برای مالکیت دارایی های شرکت داشته باشد، اما به اندازه سهم خود دارای حق و حقوق است و می تواند با حضور در مجامع شرکت از حق رای خود استفاده کند.

خریداران سهام می توانند افراد حقیقی و یا حقوقی باشند.

البته موارد ذکر شده بیشتر مربوط به افرادی میباشد که به عنوان سرمایه گذاری بلندمدت سهام شرکتی را خریداری میکنند. افرادی نیز با هدف استفاده از نوسان های قیمتی اقدام به خرید و فروش سهام به صورت کوتاه مدت میکنند.

نهاد ناظر بر بورس

سازمان بورس و اوراق بهادار که زیر مجموعه وزارت اقتصاد می باشد نهاد ناظر بر بازار بورس و حسابرسی شرکت ها می باشد. میتوان گفت شرکت های سهامی بورسی نسبت به سایر شرکت ها از شفافیت بیشتری برخوردار هستند،هر چند اگر میزان دارایی ها و هزینه های آنها کامل مشخص نباشد.

سازمان بورس و اوراق بهادار
سازمان بورس

چرا شرکت ها به بورس می آیند ؟

بیش از ۷۰۰ شرکت در حال حاظر در بورس تهران حضور دارند و تعدادی شرکت نیز در شرف ورود به بازار بورس هستند که بعد از گذراندن مراحل ثبت از طریق عرضه اولیه برای واگذاری بخشی از سهام خود به افراد حقیقی یا حقوقی وارد بازار بورس می شوند.

دلایل حضور شرکت ها در بورس :

  1. تامین مالی
  2. استفاده از معافیت مالیاتی ۱۰ درصدی
  3. کسب اعتبار و سهولت دریافت تسهیلات بانکی
  4. افزایش طول عمر شرکت

چرا باید وارد بورس بشویم ؟

حالا میخواهیم به این موضوع بپردازیم که چرا باید وارد بازار بورس بشویم.

همه ی ما به دنبال یک راه خوب برای کسب درآمد و سرمایه گذاری هستیم تا میزان دارایی های خود را افزایش دهیم.

راه های زیادی برای کسب درآمد وجود دارد اما ما به دنبال راهی هستیم که در کم ترین زمان به بهترین نتیجه برسیم و روی سرمایه ی خود هرچند که کم باشد بهترین و هوشمندانه ترین سرمایه گذاری را انجام دهیم. ورود به بورس یکی از بهترین کارهایی هست که می توانیم انجام بدهیم.

البته این به این معتی نیست که کسب درآمد از بازار بورس کار آسانی باشد. برای ورود به بورس باید دانش و آگاهی لازم را داشته باشید.

مزیت های سرمایه گذاری در بورس

سرمایه گذاری در بورس می تواند مزیت های زیادی داشته باشد که ما چند مورد را عنوان میکنیم :

  • سرمایه گذاری با سرمایه کم : شما می توانید با مبلغ ۵۰۰ هزار تومان در بورس سرمایه گذاری کنید که این امکان در بازار های موازی دیگر مثل طلا و ملک امکان پذیر نمی باشد.
  • امنیت و شفافیت : شرکت های حاظر در بورس در چارچوب قانون و مقررات خاصی فعالیت میکنند. شرکت ها موظف اند اطلاعات مهم خود را در زمینه های مالی و یا برنامه های شرکت را به سازمان بورس اعلام کنند.
  • حفظ ارزش سرمایه : در طول زمان ارزش پول ما نسبت به تورم در حال کاهش می باشد که ما با سرمایه گذاری در سهام شرکت ها از رشد دارایی های شرکت و سود حاصل از فعالیت های اقتصادی آن بهره میبریم.
  • سرمایه گذاری در صنایع مختلف : حدود ۴۰ صنعت در بورس فعال هستند که شما می توانید در چندین صنعت مختلف به طور هم زمان سرمایه گذاری کنید.
  • نقد شوندگی : قابلیت نقد شوندگی بالا یکی از مهم ترین مزیت های بازار بورس می باشد.
  • سرمایه گذاری در صنایع مختلف : شما می توانید در بورس از بین صنایع مختلف فلزی ؛ پتروشیمی ؛ خودرویی ؛ بانکی و… پرتفو سهامی تشکیل دهید.

عوامل مؤثر بر بازار بورس

برای سرمایه گذاری در بورس بهتر است ابتدا بدانیم که چه عوامل و پارامتر هایی اثر مستقیم بر روی این بازار دارد تا به این وسیله ریسک کم تری را داشته باشیم.

  • قیمت نفت
  • نرخ سود سپرده گذاری در بانک ها
  • نرخ ارز

البته رونق بازار های موازی مثل طلا و ارز  نیز در دوره های کوتاه مدت می تواند در روند بورس تاثیر گذار باشد.

چگونه در بورس سود کسب می کنیم ؟

شما از دو روش کلی زیر می توانید در بازار یورس سود کسب کنید.

دریافت سود سالیانه شرکت ها

شرکت ها هر ساله مبلغی را به ازای هر سهم ؛ به عنوان سود سالیانه پیش بینی می کنند که آن را پس از برگذاری مجمع سالانه پرداخت میکنند. البته این به این معنی نیست که همه ی شرکت ها سود نفدی سالیانه تقسیم کنند!

شما می توانید سهام این شرکت ها را خریداری کنید و از سود نقدی آنها استفاده کنید.

برای دریافت سود نقدی نباید حتما یک سال سهامدار شرکت باشید؛ فقط کافی است شما قبل از برگزاری مجمع سالانه سهامدار شرکت بوده باشید.

استفاده از نوسانات قیمت سهام

برای این کار شما سهامی را در قیمت پایین خریداری می کنید و بعد از رشد سهام در قیمتی بالا تر میفروشید و اصطلاحا از نوسان قیمت سود می کنید.

مثلا سهمی را در قیمت ۱۰۰۰ تومان خریداری می کنید و در قیمتی بالاتر ؛ مثلا ۱۱۰۰ تومان می فروشید. با این کار شما به ازی هر سهم ۱۰۰ تومان سود می کنید.

روش های سرمایه گذاری در بورس

  • روش مستقیم : شما به صورت مستقیم وارد معاملات بورسی می شوید و شروع به انجام معاملات می کنید. این کار باید با مطالعه و دانش کافی انجام گیرد تا دچار ضرر و زیان نشوید.
  • روش غیر مستقیم : اگر شما دانش کافی و یا زمان لازم را برای انجام معاملات را ندارید بهتر است از روش های غیر مستقیم مثل سبد گردانی اختصاصی یا صندوق های سرمایه گذاری مشترک استفاده کنید.

انواع سرمایه گذاران در بورس

سرمایه گذاران در بورس به دو دسته زیر تقسیم می شوند.

  • اشخاص حقیقی : متشکل از احاد مردم می باشد و غالبا سرمایه کمی را دارند و برای کسب سود وارد بازار بورس میشوند . البته افراد حقیقی نیز وجود دارند که با حجم سرمایه زیاد سهامدار درصدی شرکت ها می باشند.
  • اشخاص حقوقی : نمایندگان حقوقی که منابع مالی وسیعی را در اختیار دارند و به همین دلیل نقش مهمی را در بازار بورس دارند. میتوان برای مثال از بانک ها ؛ شرکت های سرمایه گذاری ؛ صندوق های بازنشستگی و یا شرکت های بیمه به عنوان حقوقی های بازار بورس  نام برد.

چگونه وارد بورس بشویم ؟

برای ورود به بورس باید کد بورسی و حساب کاربری در کارگزاری داشته باشید.

کد بورسی یک کد متشکل از سه حرف اول فامیل و یک کد می باشد که مثل کد ملی یکتا میباشد ومخصوص شخص شما می باشد.

دریافت کد بورسی

برای دریافت کد بورسی شما باید به یکی از کاگزاران بورس و یا دفاتر پیشخوان دولتی طرف قرارداد کارگزار بورس مراجعه کنید. کارگزار موظف است پس از دریافت مدارک لازم کد بورسی شما را در فاصله ۲ روز کاری تحویل دهد. همچنین می توانید کد سجام و کد بورسی غیر حضوری بگیرید.

مدارک لازم برای دریافت کد بورسی

  • ثبت نام در سامانه سجام
  • اصل و تصویر شناسنامه از صفحه اول و توضیحات
  • اصل و تصویر کارت ملی
  • مشخصات کامل حساب بانکی
  • تکمیل فرم درخواست کد معاملات آنلاین
  • تمیل فرم انجام معاملات اینترنتی

ایجاد حساب در کارگزاری بورس

برای فعالیت در بازار بورس شما باید در یکی از کارگزاری های بورس حساب داشته باشید تا به عنوان واسط بین شما و سازمان بورس در انجام امور مالی و بانکی و دریافت و ارسال درخواست سفارشات خرید و فروش شما عمل کند.

بعد از ثبت نام شما می توانید درخواست های خرید و فروش خود را از طریق کارگزاری با روش هایی مثل مراجعه حضوری ؛ خرید و فروش تلفنی ؛ ثبت سفارش اینترنتی و یا سامانه آنلاین کارگزاری انجام دهید.

شما میتوانید در چند کارگزاری حساب ایجاد کنید اما کد بورسی شما یکتا است .

زمان معاملات در بورس

معملات بورس در روز های شنبه الی چهارشنبه به استثنای روزهای تعطیل رسمی انجام میگیرد.

ساعات معاملات در بورس  هر روز پس از یک دوره پیش گشایش ۳۰ دقیقه ای که از ساعت ۸:۳۰ تا ۹ صبح می باشد شروع میشود و تا ساعت ۱۲:۳۰ ادامه دارد.

دامنه نوسان در بورس

نوسان قیمت یا همان دامنه نوسان به مقدار مجاز رشد یا نزول قیمت در یک روز معاملاتی میگوییم.

میزان دامنه نوسان در بورس اوراق بهادار برای شرکت های بورسی ۵ درصد و در شرکت های فرابورس می تواند ۱ ؛ ۲ یا ۳ درصد باشد .

نحوه خرید و فروش سهم در بورس

برای خرید و فروش سهم مد نظر وارد حساب کارگزاری خود می شوید. سهمی را که مد نظر دارید را انتخاب می کنید ؛ حساب خود را شارژ میکنید و به اندازه ای که می خواهید سفارش خرید خود را ثبت میکنید.

در هنگام فروش نیز بعد از ارسال درخواست در صورتی که سهام شما به فروش برود در حساب شما نمایش داده می شود وشما می توانید درخواست برداشت وجه را بدهید. بعد از درخواست برداشت وجه پس از ۳ روز کاری به حساب شما واریز خواهد شد.

البته انجام معاملات دارای کارمزد می باشد. کارمزد خرید سهام ۰/۰۰۳۷ و کارمزد فروش و مالیات ۰/۰۰۸۸ می باشد. در مجموع شما در هر معامله نزدیک ۰/۱۲۵ کارمزد می پردازید که به صورت خودکار از معاملات شما کسر می شود.

آیا بورس قابل پیش بینی هست ؟

واقیتی که وجود دارد این هست که نمی توان گفت ما می توانیم بورس و یا روند رشد سهام را به درستی بیان کنیم. ما در بورس چیزی به عنوان پیش گویی نداریم بلکه سعی میکنیم از طریق روش هایی بتوانیم روند قیمتی سهام و یا بازار ها را پیش بینی کنیم و سبد سرمایه گذاری خود را بر این اساس پیاده سازی کنیم.

اما با استفاده از تحلیل بنیادی و تکنیکال میتوانیم مواردی که احتمال وقوع آنها بیشتر است را بع دست آوریم.

انواع تحلیل در بورس

  • تحلیل تکنیکال : در تحلیل تکنیکال با بررسی روند قیمتی سهم در گذشته؛  به تشخیص حمایت ها و مقاومت ها ؛ الگو ها و … میپردازیم و سعی می کنیم روند آینده سهم را پیش بینی کنیم.
  • تحلیل بنیادی : در تحلیل بنیادی یا فاندامنتال به بررسی مسائل بنیادی شرکت ها بر اساس میزان دارایی ها ؛ هزینه ها ؛ صورت های مالی ؛ ترازنامه ها و… میپردازیم

در مقالات بعدی آموزش بورس ؛ به صورت کامل و جامع به بررسی انواع تحلیل در بازار بورس میپردازیم.

۴ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام خسته نباشید خیلی عالی و کامل بود

    پاسخ
  • سلام برای خانم خونه دار خم مناسبه؟

    پاسخ
    • سلام .اتفاقا در بازار بورس خیلی از تریدر های خانم وجود دارند که واقعا حرفه ای دارند کار میکنند حتی در شرکت های سبد گردانی هم استخدام شدند . اتفاقا خانم ها هوش مالی قوی دارند. شما هم بهتره در وقت ازاد خودتون بورس را یاد بگیربد

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مطالب مرتبط

۴ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام خسته نباشید خیلی عالی و کامل بود

    پاسخ
  • سلام برای خانم خونه دار خم مناسبه؟

    پاسخ
    • سلام .اتفاقا در بازار بورس خیلی از تریدر های خانم وجود دارند که واقعا حرفه ای دارند کار میکنند حتی در شرکت های سبد گردانی هم استخدام شدند . اتفاقا خانم ها هوش مالی قوی دارند. شما هم بهتره در وقت ازاد خودتون بورس را یاد بگیربد

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up