یکی از مهم ترین عوامل کاهش ریسک و افزایش موفقیت در سرمایه گذاری تشکیل پرتفو بورسی و داشتن یک سبد سهام اصولی می باشد.

پرتفو بورسی چیست ؟

پرتفو بورسی یا همان سبد سهام ؛ مجموعه سهام خریداری شده ما در بورس می باشد که حداقل از یک سهم  بورسی تشکیل شده است.

این پرتفو (Portfolio) می تواند از سهام شرکت های مختلف و با میزان دارایی های مختلفی تشکیل شده باشد. یعنی ما سرمایه خود را به چند قسمت مختلف تقسیم کنیم و سهام چندین شرکت را از صنایع مختلف خریداری کنیم.

ویژگی های سبد سهام مناسب چیست ؟

برای موفقیت و تشکیل سبد موارد زیادی را باید در نظر بگیریم تا به نتیجه مناسب برسیم و در نهایت برآیند قابل قبولی را کسب کنیم ؛ مواردی که در ادامه بیان میکنیم نکات کلیدی تشکیل سبد سهام مناسب می باشند.

تک سهم نباشید

یکی از بزرگترین اشتباهات افراد در بازار بورس ، تک سهم شدن بر روی یک سهم می باشد که یکی از پر ریسک ترین معاملات بورسی می باشد.

به طور مثال اگر شما تمام سرمایه تان را تنها به خرید سهام یک شرکت اختصاص دهید و برخلاف پیش بینی شما شرکت زیان ده بوده باشد ، و یا در بازه مد نظر شما رشدی نکند و بلوکه بماند و یا حتی روند نزولی بگیرد ، کل سرمایه شما تحت تاثیر روند آن سهم در معرض خطر قرار میگیرد. پس بهتر است به جای خریدفقط یک سهم سبد بورسی تشکیل دهید.

تعداد سهام مناسب در سبد بورسی

در بهترین حالت پرتفو شما باید از ۵ سهم مختلف تشکیل شده باشد تا هم توان مدیریت و بررسی آن را داشته باشید و هم اینکه کنترل ریسک داشته باشید .

در صورت لزرم شما فقط حداکثر مجاز به داشتن ۸ سهم در پرتفو خود می باشید و بیشتر از این تعداد را به هیچ عنوان توصیه نمیکنیم. همانطور که تک سهام شدن بسیار پر ریسک و خطرناک می باشد ، خرید سهام متعدد و زیاد نیز می تواند همان بلا را بر سر شما بیاورد!

البته این تعداد جدای از سهام عرضه اولیه می باشد و می توانید آنها را در نظر نگیرید.

وجود سهام صنایع مختلف در سبد بورسی

سهام های انتخابی شما بهتر است از صنایع و شرکت های مختلفی تشکیل شود. در زمان های مختلف صنایع و شرکت ها می توانند دارای رونق زیاد باشند و یا اینکه دچار رکود شوند. از این رو میتواند روی اقبال سرمایه گذاران و همچنین روند رشد قیمتی سهام شرکت ها نیز تاثیر مستقیم میگذارد.

برای همین ما در سبد خود سهام صنایع مختلف را انتخاب میکنیم تا در صورت ایجاد رکود در یک صنعت از رشد صنایع دیگر منتفع شویم و یا حداقل بخشی از سرمایه ما درگیر باشد و ما قدرت مانور بیشتری داشته باشیم.

در نتیجه یکی دیگر از عوامل مهمی که می تواند باعث کاهش ریسک سرمایه گذاری ما در بازار بورس شود انتخاب سهام شرکت های مناسب در صنایع مختلف باشد ، البته اینجا هم لازم است بدانید که شما حداکثر باید فقط دو سهم از شرکت های یک گروه یا صنعت را به طور هم زمان در پرتفو خود داشته باشید.

نقش دوره های زمانی در پرتفو بورسی

دوره های زمانی را در تشکیل پرتفو بورسی خود حتما در نظر بگیرید. ابتدا ببینید که چه مدت قصد سرمایه گذاری در بورس را دارید.

بعد با توجه به آن برنامه ریزی کنید و در سبد خود از سهام کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت به درستی استفاده کنید. اگر شما قصد سرمایه گذاری کوتاه مدت را دارید نباید به دنیال شرکت هایی که رشد قیمتی آهسته ای دارند بروید.

اما اگر سرمایه گذاری شما بلند مدت می باشد حتما از سهام بنیادی که در طول سال رشد قیمتی مناسب دارند و سود سازی نیز دارند استفاده کنید.

این کار به شدت ریسک شما را کاهش میدهد و می توانید ۲۰ الی ۳۰ درصد از سرمایه خود را به این سهام اختصاص دهید.

همچنین اگر شما دارای شغلی هستید که فرصت کافی را برای مدیریت و کنترل پرتفو خود را ندارید ، بهتر است سهام بلند مدتی و بنیادی را برای سرمایه گذاری انتخاب کنید.

نگهداری بخشی از سرمایه به صورت نقد

همیشه بخشی از سرمایه خود را به صورت نقد نگهداری کنید. طبق تجربه و نظر خیلی از فعالین بازار نگهداری بخشی از سرمایه برای مواقع ضروری امری بسیار مهم می باشد.

با توجه به وجود انواع ریسک متفاوت که در بازار بورس وجود دارد ممکن است برخلاف پیش بینی ها بازار دچار اصلاح یا ریزش غیر منتظره ای شود. در این مواقع داشتن نقدینگی میتواند کمک بزرگی برای شما باشد.

شما می توانید از این نقدینگی برای کم کردن میانگین خرید یا موقعیت های خرید مناسب جدید برای جبران زود تر ضرر های خود کمک بگیرید.

از طرفی این اصلاح ها شاید ادامه دار باشد و شما نتوانید سهمی را به فروش برسانید و احتیاج به پول برای امور دیگر داشته باشید که می توانید از این نقدینگی استفاده کنید.

البته اگر شما مقاله  با چه سرمایه ای وارد بازار بورس شویم را مطالعه کنید و از آن پیروی کنید ، نباید به چنین مشکلی برخورد کنید.

تقسیم سرمایه متناسب در پرتفو

خب تا اینجا موارد مهمی را مثل تعداد سهام انتخابی ،استفاده از صنایع مختلف و زمان سرمایه گذاری در بورس را توضیح دادیم. اما نکته ی اصلی نحوه اجرا این دستور العمل ها می باشد.

ما باید با در نظر گرفتن همه ی موارد ذکر شده بیائیم و یک استراتژی مناسب طرح کنیم و بر اساس آن منابع مالی خود را بین سهام مختلف تقسیم بندی کنیم.

یعنی در چیدن سبد سهام خود با در نظر گرفتن تعداد سهامی که می خواهیم در پرتفو داشته باشیم ، سهام انتخابی ما از چه صنایعی هستند و اینکه دیدگاه سرمایه گذاری ما روی آنها چه مدت می باشد ، برنامه ریزی کنیم.

البته اینکه چگونه یک تقسیم بندی مناسب برای تخصیص سرمایه به سهام مختلف داشته باشیم، برای هر شخص و نوع دید سرمایه گذاری آن فرد می تواند کاملا متفاوت باشد.

پرتفو بورسی
سبد بورسی

 پرتفو پیشنهادی ما

تشکیل پرتفو می تواند به روش های مختلفی انجام گیرد که ما در اینجا با استراتژی کم ریسک سبد زیر را مثال میزنیم.

در سبد بورسی خود حتما از سهام بنیادی به دید بلند مدت استفاده کنید.

از هر گروه بیش از دو سهم انتخاب نکنید و مجوع سرمایه شما در هر گروه بیش از ۳۰ الی ۴۰ درصد نباشد.

در سهامی که دارای نوسان و ریسک زیاد هستند فقط در صورت داشتن مهارت لازم آن هم حداکثر با ۲۰ درصد سرمایه اقدام به معامله کنید.

حتما بخشی از سرمایه خود را به صورت نقد نگه دارید. این میزان می تواند بین ۱۰ الی ۲۰ درصد از سرمایه شما باشد.

خب همانطور که گفتیم نوع سبد سرمایه گذاری برای هر شخص با توجه به دید سرمایه گذاری و استراتژی که دارد می تواند متفاوت باشد و نکاتی که ما عرض کردیم یک مثال از استراتژی هایی  هست که می توانیم داشته باشیم.

نتیجه گیری و توصیه دوستانه

ما در سایت آموزش بورس سعی داریم در کنار آموزش بورس ،شما را با چالش های احتمالی که در سرمایه گذاری در بورس در پیش دارید آشنا کنیم.

برای همین سرمایه گذاری و مدیریت سرمایه را بسیار ضروری میدانیم و از شما میخواهیم که این موضوع را جدی بگیرید.

ما میدانیم که سرمایه گذاری در بورس دارای ریسک هم می باشد، پس بهتر است نگاه واقعی تری به آن داشته باشیم.

در بسیاری از آموزشگاه ها شاید اصلا به موضوع مدیریت سرمایه نمی پردازند یا آن را به جلسات انتهایی می اندازند و در ابتدا از تحلیل تکنیکال یا بنیادی شروع میکنند.

اما با توجه به اینکه ممکن است دانشجو در طول مدت آموزش عجله کند و دست به معامله بزند و دچار ضرر شود ما ابتدا بر روی سرمایه گذاری و داشتن سبد سرمایه گذاری تاکید کردیم و در ادامه بر تقسیم درست سرمایه بورسی در پرتفو تمرکز کردیم.

امیدواریم بتوانید سرمایه گذاری خوبی را در بازار بورس تجربه کنید.

۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مطالب مرتبط

۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up